Bedrijven slachtoffer door hacken e-mail accounts

In korte tijd zijn meerdere bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving gedupeerd door criminelen die e-mailaccounts hacken en gebruik maken van nep e-mailadressen. Dat heeft de politie dinsdag 19 juni bekend gemaakt. De politie in Gouda onderzoekt vijf zaken en waarschuwt voor deze vorm van oplichting en hacking.

In de zaken die de politie onderzoekt, hacken criminelen een e-mailaccount van een bedrijf. Zo kunnen zij vanuit dit account e-mails naar klanten versturen. In deze mails sturen zij bijvoorbeeld facturen met daarin de smoes dat het rekeningnummer is gewijzigd. Nietsvermoedend betalen verschillende klanten deze facturen. Pas later blijkt dat het geld is overgemaakt naar criminelen, die meestal vanuit het buitenland opereren. De schade loopt in de nu bekende gevallen uit het onderzoek van tienduizend euro tot boven de honderdduizend euro.

Nep e-mailadres

Ook sturen criminelen steeds vaker per e-mail een betaalopdracht naar de administratie van een bedrijf om geld over te maken naar een ‘zogenaamde’ klant. Dit doen zij uit naam van de directeur/CEO, waarbij zij gebruik maken van een nep e-mailadres dat erg lijkt op het e-mailadres van de directeur/CEO. Criminelen gebruiken daarbij informatie die zij vinden op de websites en de social media-pagina’s van bedrijven, zoals LinkedIn.

Wat kun je hieraan doen?

Ga bij jezelf eens na hoe het staat gesteld met het gebruik van ICT in je werk omgeving. Beveilig je e-mailaccount altijd met een goed wachtwoord dat je niet gebruikt voor andere (social media)accounts. Veel MKB bedrijven maken nog gebruik van niet versleutelde e-mail applicaties. Hierbij gaat dan ook het wachtwoord niet versleuteld over het internet. Heb je twijfels of vragen of het in uw onderneming of organisatie allemaal wel goed geregeld is neem dan contact op. Dan kunnen we kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. Vaak is er al veel mogelijk zonder grote investeringen. Zorg dat dit geregeld is voor het te laat is een aantal bedrijven heeft nu een schadepost van meer dan 100.000 euro. Bel voor advies met Marien Mulder 06-41517035 of mail naar info@mjmulder.nl.