Draadloos VPN netwerk tussen verschillende vestigingen plantenkweker

Maatwerkoplossingen, dat vinden we leuk bij Mulder Automatisering! “Kunnen jullie een stabiel netwerk maken tussen verschillende vestigingen van een tuinplanten kweker in de regio? Oja, normale internet aansluitingen zijn er niet en gaan er op korte termijn niet komen ook.” Dat was de vraag die we in het najaar van 2020 kregen. De kweker wilde op de hoofdvestiging realtime kunnen zien hoeveel water en voeding de planten kregen en die informatie ook op een centrale plaats opslaan. Ook moest het mogelijk zijn om via een pc de installatie op alle locaties vanuit huis en kantoor te bedienen. 365 dagen in het jaar en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Met deze vraag zijn we aan de slag gegaan. In plaats van vast internet maken we voor de oplossing gebruik van 4G mobiel internet. Op alle locaties is ondanks het gebruik van 4G een vast publiek internet adres geregeld. Met behulp van Draytek routers is een veilige VPN verbinding opgezet tussen de verschillende locaties. Op één locatie wordt ook gebruik gemaakt van een wifi straalverbinding om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Op de locaties is een mini pc tussen de regelapparatuur geplaatst zodat deze zo min mogelijk ruimte kosten droog en veilig staat. Om op afstand te kunnen werken is op alle pc’s speciale software geïnstalleerd.